2.6. Kitap-Elektronik

İlk Geçtiği Yerde Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı (Yayın Formatı: Yayıncı, Yayın Tarihi), Sayfa Numarası.
Örnek Derya Şahin, Amisos Mozaiği (PDF: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2004), 44.

Şule Yüksel Şenler, Huzur Sokağı (Epub: Timaş Yayınları, 2016), 56.

Sonraki Geçtiği Yerde Yazar Soyadı, Kitap Kısa Adı, Sayfa Numarası.
Örnek Şahin, Amisos Mozaiği, 98.

Şenler, Huzur Sokağı, 59-60.

Kaynakçada Yazar Soyadı, Adı. Kitap Adı. Yayın Formatı: Yayıncı, x. Basım, Yayın Tarihi. Erişim Adresi
Örnek Şahin, Derya. Amisos Mozaiği. PDF: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2004. http://www.kulturvarliklari.gov.tr/Eklenti/38967,amisos-mozaigi.pdf

Şenler, Şule Yüksel. Huzur Sokağı. Epub: Timaş Yayınları, 2016.

  • Microsft Word gibi kelime işlemci yazılımlar kullanılırken erişim adresinden sonra nokta işareti konulmaz. Nokta konulması, URL bağlantısının bozulmasına yol açabilmektedir.
  • Was this page helpful?

    2.6. Kitap-Elektronik” hakkında 9 yorum var.


    1. Türkçeye tercüme edilen PDF veya Epub formatındaki e-kitap için kaynakçada “Yazar Soyadı, Adı. Kitap Adı. çev. Çeviren Adı Soyadı. Yayın Formatı: Yayıncı, x. Basım, Yayın Tarihi. Erişim Adresi” şeklinde belirtmek uygun mudur?

      1. Evet. Elektronik kaynaklarda yer alan bütün bibliyografik künye bilgileri normal yayınlarda olması gerektiği şekilde yazılır.

    2. İyi çalışmalar. Üç editörlü kitapta yer alan bir makaleden alıntı yapmak istiyorum. Kitabın pdf formatı var elimde ve dolayısıyla online erişim adresi. Kaynakçada nasıl gösterilir? Örnek verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

      1. Kitaptaki kısım, BÖLÜM’dür. Bk. Kitap Bölümü
        Kitap basılı ise pdf kullansanız bile Baskı Yeri: Yayıncı, yıl belirtilerek atıf yapılır.
        bk. İSNAD, KİTAP BÖLÜMÜ

    3. E-pub türü dosyaların genel özelliği harf boyutunu değiştirmesidir. Dolayısıyla matbu hali 250 sayfa olan bir eserin e-pub hali harf boyutuna göre değişiklik arz edecektir. Matbu hali 250 sayfa olan bir eser büyük harf ile açıldığında e-pub dosyasında örneğin 500 sayfaya, küçük harfle açıldığında örneğin 100 sayfaya düşebilmektedir. Bu durumda e-pub dosyalarına atıf yapılırken sayfa sayısı kullanımı atıf için kullanışlı değildir.
      Verilen örnekte sayfa sayısı e-pub dosyasının hangi programda açldığı, hangi harf büyüklüğünde olduğu yönünden değişiklik arz edecektir. “Şule Yüksel Şenler, Huzur Sokağı (Epub: Timaş Yayınları, 2016), 56.” örneğinde sayfa 56ya yapılan bir atfın bulunması için atıf yapan kişi ile aynı e-pub okuyucu program ve yazı boyutu seçilmelidir. Fakat bu noktada herhangi bir standart belirlenmemiş ve e-pub dosyasının yapısı da buna pek müsait değildir.
      Dolayısıyla e-pub dosylarına atıf yapılırken sayfa numarası kesin bir yer bildirme işlevini sağlayamamaktadır. PDF dosyalarda ise sayfa sayısı ve yazı font büyüklüğü korunmuştur. E-pub dosyalara bu durumda sayfa numarası nasıl eklenebilir ya da sayfa numarası olmadan nasıl atıf yapılabilir? Belki bir öneri olarak e-pub dosyalarında kitap bölüm numaralarına sayfa sayısı yerine atıf için kullanılabilir. Bu durumda da çok geniş bir yazınsal hacme atıf yapılmış olur, atfın tespitini güçleştirir.

    4. bir yazarın kitabının kendi web sayfasında yazılı halde olduğu alıntılarda dipnot nasıl veirlmelidir?

    5. Çok güzel bir tespit. Ben alıntının hangi bölümün hangi alt başlığından alındığını yazıp oradaki sayfa numarasını belirtiyorum. En azından bulunması bir noktaya kadar kolaylaşıyor. Dijital çağın içerisinde kullanımı kaçınılmaz olmaya başlayan epud vs formattaki kitapların, dipnotlarda gösterilmesi için bir standantın kabulü gerekiyor acilen.

    Bir Cevap Yazın