25. İnternet Sitesi

İstifade edilen internet sitelerinin erişim adresleri, kaynakçaya köprü bağlantıları aktif olacak şekilde eklenmelidir.

  • Matbu olarak yayımlanacak çalışmalarda, Microsoft Word programında “Hepsini seç – Alt Çizgiyi Kaldır” işlemi ile aktif köprü bağlantılarının alt çizgileri kaldırılabilir.

İnternet sitelerinde yer alan bilgiler, sitenin güncellenmesi ve tasarımı sürecinde değiştirilebilmekte veya kaldırılabilmektedir. Bu nedenle, araştırmacıların ilgili sitenin yararlandıkları zamandaki web sayfa görüntüsünü bilgisayarlarına kaydederek saklamaları ve erişim tarihlerini kayıt altına almaları gereklidir.[1]

İlk Geçtiği Yerde Kurum/Site Adı (Kurum/Site Adı Kısaltması), “Web Sayfa Başlığı” (Erişim Gün Ay Yıl).
Örnek Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı” (Erişim 1 Mayıs 2017).

İSNAD Atıf Sistemi (İSNAD), “İSNAD Nedir?” (Erişim 12 Mayıs 2018).

Yale University (YU), “About Yale: Yale Facts” (Erişim 13 Mayıs 2017.)

Sonraki Geçtiği Yerde Kurum/Site Adı Kısaltması, “Web Sayfa Başlığı”.
Örnek DİB, “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı”.

İSNAD, “İSNAD Nedir?”.

YU, “About Yale: Yale Facts”.

Kaynakçada Kurum/Site Adı Kısaltması, Kurum/Site Adı. “Web Sayfa Başlığı”. Erişim Gün Ay Yıl. Erişim Adresi
Örnek DİB, Diyanet İşleri Başkanlığı. “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı”. Erişim 1 Mayıs 2017. https://kurul.diyanet.gov.tr

İSNAD, İSNAD Atıf Sistemi. “İSNAD Nedir?”. Erişim 12 Mayıs 2018. http://www.isnadsistemi.org

YU, Yale University. “About Yale: Yale Facts”. Erişim 13 Mayıs 2017. https://www.yale.edu/about-yale/yale-facts

Elektronik yayınların internet erişim adresleri dipnotta değil sadece kaynakçada belirtilir. Eserin yayın türünün bilinebilmesi amacıyla dipnotta eser adından sonra parantez içinde erişim tarihi yazılır.

  • Zotero gibi programlara bu türde bir yayın kaydedilirken Yazar Adı alanına Kurum/Site Adı, Soyadı alanına ise Kurum/Site Adı Kısaltması yazılır.

    Örnek: İSNAD, İSNAD Atıf Sistemi

  1. Aysel Aziz, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri (Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2011), 71.
Was this page helpful?

25. İnternet Sitesi” hakkında 41 yorum var.


    1. Hayır, web sitelerinde ana sayfa ve alt sayfalar bulunur. Hangi sayfaya atıf yapılacak ise o sayfanın başlığı belirtilmelidir.Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesini (https://diyanet.gov.tr) açtığınızda ana ve alt sayfaları görebilirsiniz. “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı” hakkındaki alt sayfaya atıf yapacak iseniz şöyle yapılır:
      DİB, Diyanet İşleri Başkanlığı. “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı”. Erişim 1 Mayıs 2017. https://kurul.diyanet.gov.tr

      1. Hocam öncelikle geri dönüş yaptığınız için çok teşekkür ederim lakin son olarak vaktinizi almam gerekecekte bazı sitelerde erişim tarihi gözükmüyor o konuda ne yapmam gerekir

  1. Hocam diyanetin gençlik çalışmaları ile ilgili bi kaç sayfadan oluşan yönergesini olduğu gibi makale içinde nasıl kullanırım.

  2. hocam erişim tarihi derken bizim o siteden o yazıyı aldığımız tarih mi yoksa makalenin yayınlanma tarihi mi

  3. Hocam iyi akşamlar 2 sorum olacaktı. Öncelikle kaynak göstereceğim makalenin tarihi yok tarih kısmını boş mu bırakacağım? Bir de internet sitesine cümle sonunda nasıl atıf yapacağız? Örneğin “https://yereldemokrasi.net/haritalarla-kamu-idaresi/147-istatistiki-bolge-birimleri-siniflandirmasi-ibbs-duzey-1-ve-duzey-2-bolgeleri” bu şekilde bir sayfadan bilgi aldım ancak atıf nasıl yapacağım araştırdım bulamadım.

  4. Merhaba hocam, web arama sonucunu dipnotta nasıl gösterebiliriz? Teşekkürler.

  5. hocam merhaba internet sitesinden alınan bir yazının , yazarı belli ama tarihi belli değil tezde metin içerisinde atıfı nasıl göstermem gerekir ?

  6. Merhabalar bir haber sitesindeki yazarn görüşüne ilişkin nasıl atıf yaparım? Kamuajans.com dan alacağım bilgiyi

  7. Abdullah Hocam. İnternet siteleri ve kataloglarla dipnot verme yöntemi çok atıl ve sınırlı sayfaya sahip makaleler için kelime israfına sebep olmakta. Ayrıca verdiğiniz örnekler hep Türkçe sayfalar için. Yabancı dildeki sayfalarda durum daha da karmaşık hal almakta. Aranan kelimeler, bir sitenin adı bir de internet adresi derken hem mesai, hem de makalenin sayfa sayısı açısından kayıp oluyor. Bir dipnot vermek için koca kitabı zihnimize yerleştirmek durumunda kalıyoruz. Dipnot sistemini basılı ve dijital yayınlar açısından ikili taksime tabi tutup, daha basit bir sistem hazırlayabilirsiniz. İsnad Atıf Sistemi dipnotta çok başlılığı önlemekle birlikte teferruatı sebebiyle zihinleri de karıştırmaktadır.

    1. Atıf yapmak intihale düşmemek için gerekli, kaynak göstermek de başka bir araştırmacının o bilgiye o kaynağa ulaşabilmesi için yazılmakta. Onlarca farklı veri türü ve bunların asgari verilmesi gereken bilgi alanları var. Bunları akılda tutmak zor. Bunun için EndNote, Zotero, Citavi vb. yazım araçlarının kısa sürede öğrenilmesi en iyi yol (Ücretsiz dersler: https://www.isnadsistemi.org/akademi/). Bu yazım araçları kullanılmayacak ise sık kullanılan veri türlerinin kaynak gösteriminin bilinmesi yeterli (Kitap, Makale, Ansiklopedi Maddesi vb.), nadir kullanılan kaynakların gösterimine bir yerden bakarak da yapılabilir. Sık kullanılan veri türlerini içen İSNAD Kısa Hali (4 Sayfa), indirilebilir: https://www.isnadsistemi.org/indirmeler/
      Uluslararası sistemde iki usul yaygındır: Dipnot ve Metin İçi. Bunlardan biri genel olarak öğrenilse yeterlidir. Basılı ve dijital yayınları her iki usulde de yer almaktadır.
      İSNAD mevcut hali ile 230 sayfadır. İSNAD Dipnotlu öğrenilecek ise sadece o sayfalar, İSNAD Metin İçi öğrenilecek ise o bölüm bilinse yeterlidir. APA son edisyonda 428 sayfaya, Chicago ise 1147 sayfaya ulaşmıştır. Mevcut sistemler içinde en kısa İSNAD’dır. Karşılaştırma için bk. https://twitter.com/isnadsistemi/header_photo
      Ülkemizde lisans veya lisansüstü öğrencilik sürecinde İSNAD, APA veya Chicago sistemlerinden biri tam olarak öğretilmediği için araştırmacılar zorlanmaktadır.

  8. İnternet sitesinde paylaşılmış bir kitaba nasıl atıf yapabilir? Pdf formatında felan değil direkt site üzerinden okunuyor kitap.

    1. Akademik araştırmada atıf yapmanın amacı, başka araştırmacıların aynı kaynağa ulaşabilmesini sağlamaktır. Kaynak türü basılı veya e-kitap ise o kitaba kütüphanelerde vb. ulaşılıp sayfa numarası ile kaynak verilmesi gerekir. Kaynak türü internet sitesi ise web sitesi türünde kaynak gösterilir. Bazı kitapların kopyalanıp internet sitelerinden yayımlandığı durumlarda, o siteye asıl kabul edilmemeli, kitabın aslına ulaşılmalıdır.

      1. Bahsettiğim kitap bir tercüme. Site sahipleri tarafından tercüme edilmiş, basılmamış sadece sitede yayınlanmış. Dolayısıyla kitabın matbu aslı mevcut değil.

  9. Selamun Aleyküm, Arapça site adları kaynakça ve dipnotta Latin harfleri ile mi yoksa orijinal hali ile mi? Teşekkürler.

  10. Selamun aleyküm hocam, telefonda olan bir sözlüğü kaynakçada nasıl gösterebilirim , farzı misal Arapça sözlük. Ancak uygulama olduğu için erişim adresi yok

  11. Hocam merhaba apa stilinde metin içinde tarihi ve yazarı olmayan bir Web sitesini nasıl gösteririm?

Bir Cevap Yazın