4.2. Meâl-Web

Âyet atıflarında âyet metni verilecek ise tırnak içine alınmadan yazılır. Meâl, çift tırnak içinde eğik olarak verilir, sûre ve âyet numarası dipnotta belirtilir. Sûre adlarındaki “el-” takılarına ve uzatmalara (â) riayet edilir. Âyetin çevirisi bir web sayfasında alınmış ise meâlin yer aldığı web sitesine erişim tarihi parantez içinde, ilk dipnotta belirtilir.

Örnek:

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذ۪ينَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيَاتُهُ زَادَتْهُمْ ا۪يمَاناً وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَۚ

“Müminler o kimselerdir ki, Allah’ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah’ın âyetleri okunduğunda bu onların imanlarını arttırır. Onlar yalnızca rablerine güvenirler.”1

_________________________

1 Kur’an Yolu (Erişim 16 Nisan 2019), el-Enfâl 8/2.

2 el-Enfâl 8/6.

İlk Geçtiği Yerde Meâl Adı (Erişim Gün Ay Yıl), Sûre Adı Sûre Numarası/Âyet Numarası.
Örnek Kur’ân Yolu (Erişim 16 Nisan 2019), el-Bakara 2/12.
Sonraki Geçtiği Yerde Sûre Adı Sûre Numarası/Âyet Numarası.
Örnek el-Bakara 2/12.
el-Enfâl 8/6.
Kaynakçada Meâl Adı. Erişim Gün Ay Yıl. Web Sitesi Ana Sayfa Adresi
Örnek Kur’ân Yolu. Erişim 16 Nisan 2018. https://kuran.diyanet.gov.tr

Kişi veya kurumlarca yayımlanan meâller, kurumsal web sayfaları ile ilmi hata veya telif hakkı ihlali içermediğine güvenilen web sitelerinden kaynak gösterilebilir. Bununla birlikte akademik çalışmalarda basılı meâllerin kullanılması öncelikli tercih olmalıdır.

Elektronik yayınların internet erişim adresleri dipnotta değil sadece kaynakçada belirtilir. Eserin yayın türünün bilinebilmesi amacıyla dipnotta eser adından sonra parantez içinde erişim tarihi yazılır.

Kur’an-ı Kerîm | al-Qurʾān al-Karīm

Kur’ân | The Qurʾān

İlişkili Dosyalar

Bu içerik ile ilişkili dosyaları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Was this page helpful?

4.2. Meâl-Web” hakkında 18 yorum var.


      1. hocam cilt ve sayfa belirli ama basım yılı, yazar vs yok dipnot ve kaynakta nasıl gösteririz? bir örnekle gösterir misiniz? mesela şöyle yazıyor tefsirin altında: Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: 33-34

          1. Hocam Kur’an Yolu Tefsiri Web Sayfası dipnot ve kaynakçada nasıl verilecek?

          2. Âyet meâllerine atıf örneği yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi. Tefsir kısmına atıf yapmak isterseniz web sayfası olarak verebilirsiniz.

  1. Merhaba,
    Meâl-Web türünde bir kaynağı Zotero kitaplığına Kitap/Book türünde, yazar ve basım tarihi vs gibi alanları boş bırakarak kaydettim. Ancak tarih girilmediği için Word’de dipnot attığımda “Kur’ân Yolu, ts., ez-Zümer 39/71.” şeklinde çıktı. Bunu nasıl çözerim? Ayrıca erişim tarhini manuel olarak mı gireceğiz?

      1. Hocam, web sitesi üzerinden aldığımız meali (Kur’ân Yolu) Zotero’ya kitap olarak kaydettiğimizde tarihsiz kaydedildiği için dipnotta “ts.” çıkıyor. Bunu nasıl çözebiliriz?

  2. Mealleri direkt aldığımda intihal raporunda benzerlik oranı yüksek çıkıyor. Ayet meallerinin intihal olarak gözükmemesi için, ya da benzerlik oranını bu bağlamda düşürmek için ne yapabilirim

    1. Çift tırnak içinde yazılan benzerlikler/alıntılar, İNTİHAL sayılmaz; Turnitin, iThenticate, intihal.net vb. işaretlese bile, editör raporu incelerken bunları intihal olarak görmez. Bu programlarda tarama yapılırken ALINTILARI HARİÇ TUT ayarı da yapılmalı.

  3. Mealleri burdaki gibi yazdığımda intihal raporunda benzerlik oranı yüksek çıkıyor. Meallerin intihal olarak sayılmaması için, ya da bu bağlamda benzerlik oranını düşürmek için ne yapabilirim

    1. Çift tırnak içinde yazılan benzerlikler/alıntılar, İNTİHAL sayılmaz; Turnitin, iThenticate, intihal.net vb. işaretlese bile, editör raporu incelerken bunları intihal olarak görmez. Bu programlarda tarama yapılırken ALINTILARI HARİÇ TUT ayarı da yapılmalı.

  4. Hadis mealleri de âyet meali gibi mi yazılır? Tırnak içerisinde ve italik mi olur?

Bir Cevap Yazın