Tahkik/Critical Edition/text criticism ve Kodikoloji/codicology eğitimi.
Eğitim tamamlandığında katılımcılar, tahkîk ile ilgili anahtar kavramlar (tahkîk, muhakkık, mahtût, codicology/kodikoloji; yazma tahkikinde dikkat edilmesi gereken bazı esaslar, kitabın adının ve müellifinin doğru tespiti, eserin seçim kriterleri, tahkiki oluşturan dirâse ve nas bölümlerinin nasıl oluşturulacağı hakkında temel bilgi sahibi olurlar. Bu video serisi, kodikoloji ve tahkik alanlarına yönelmek isteyen araştırmacılara dönük başlangıç/temel bilgileri arz etmeyi hedeflemektedir.
Bu eğitimde tahkîk, muhakkık, mahtût, codicology/kodikoloji gibi tahkîk ile ilgili anahtar kavramlar hakkında bilgi verilmektedir.
Bu eğitimde yazma tahkikinde, kitabın adının ve müellifinin doğru tespiti konusu hakkında bilgi verilmektedir.
Bu eğitimde, tahkik metni yazımı sırasında uyulması gereken şu kurallar hakkında bilgi verilmektedir: Tarafsızlık, metin yazım kuralları ve noktalama işaretleri, isimler, vefat tarihleri ve iktibaslar,
Bu eğitimde, tahkik metni yazımı sırasında uyulması gereken şu kurallar hakkında bilgi verilmektedir: Kısaltmalar, ta‘lik, hamiş ve minhuvât, ayetlerin yazımı ve hadislerin tahrici, şiirlerin kaynaklandırılması, hataların tashihi, terimlerin yazımı, kaynakça ve indeks.
Bu eğitimde, dirâse: eseri yorumlayabilmek ve yazma eserin dış unsurları hakkında bilgi verilmektedir. Yazmanın dış unsurları” kaydı ile kastedilenler şunlardır: (a) Eserin İsmi, (b) Müellifin Hayatı, (c) Eserin Müellife Aidiyeti (d) Kaleme Alınış Gerekçesi ve Yazıldığı Tarih (e) Müellifin Yararlandığı Kaynaklar (f) Eserin Konusu ve İlim Tarihindeki Önemi (g) Tahkikte Takip Edilen Yöntem (h) Nüshalar ve Özellikleri, Tahkikte Esas Alınan Nüsha Hakkında Bilgi (i) Yazmada Kullanılan Kısaltmalar (j) Nüshaların İlk ve Son Varaklarının Görüntüleri.
5 Kasım 2023
20 Ekim 2023
19 Ekim 2023